نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
چکیده
کلیدواژهها
درآمد
سبک زندگى، همزاد زیست و حیات بشر است. هرچند پژوهش در این جستار، به شیوه و روش علمى و دانشگاهى در انجمنها و کانونهاى علمى در دهههاى آخر قرن بیستم شروع شد; امّا در اسلام، از همان آغاز، توجه جدّى به آن شده است. اسلام، پدیدآورنده و بنیان گذار سبک خاص زندگى براى انسان است. سبک زندگى و شناخت پیوند آن با توسعه و پیشرفت، از شمار مسائل روزآمد وکارآمد در قلمرو حیات اجتماعى و فرهنگى است. از این روى، سخن از این دو مقوله و بررسى پیوند و پیوستگى میان آنها، مهم و ضرورى مىنماید. براى این هدف، نخست شرحى کوتاه از مفهوم سبک زندگى و معناى توسعه مىآوریم و سپس به بیان پیوند آن دو مىپردازیم.
سبک زندگى
مفهوم سبک زندگى: براى سبک زندگى تعریفهاى گوناگونى ارائه شده است که در این نوشتار، یاد کردِ تمام آنها لازم نیست. از آن میان، به چند تعریف کلیدى بسنده مىشود.
گئورگ زیمیل، جامعه شناس، مىگوید: انسان از یک سوى در تکاپوى یافتن شخصیت بى همتا براى خود است و ازسوى دیگر، براى یافتن و شناساندن منزلت وموقعیت اجتماعى خود تلاش مىکند.
او، برایند، نتیجه و حاصلِ این تکاپو و تلاش را سبک زندگى مىنامد.1
پى یربوردیو، جامعه شناس معروف، بر این نظر است که: شرایط و اوضاع عینى زندگى و نیز موقعیت فرد در ساختار و نظام اجتماعى، موجب درک و شناخت ویژهاى مىگردد که فرد بر پایه چنین ادراک و شناختى، اعمال و رفتارى را به صورت سامانمند انجام مىدهد. این فرایند و سیر، در واقع همان سبک زندگى است. به دیگر سخن سبک زندگى، همان رفتار وکارهایى است که به شیوه خاص، طبقه بندى شده و برایند وحاصل ادراکات خاص است.2
گیدنز، سبکِ زندگى را مجموعه جامع از کارکردهایى مىداند که فرد آنها را به کار مىگیرد، تا از یک سو نیازهاى جارى خود را برآورده سازد و از سوى دیگر، در زندگى اجتماعى و در برابر دیگران به او هویت بخشد.3
مقام معظم رهبرى، تعریفى کاربردى از سبک زندگى ارائه مىدهد. به نظر ایشان، سبک زندگى مجموعهاى از رفتار و کردار آدمى در زندگى اجتماعى است که بر اساس تفسیر او از زندگى شکل مىگیرد. البته تفسیر منتقدانه و هدفمند و نه مقلدانه و بى هدف. ایشان سبک زندگى به معناى یاد شده را بخش واقعى و کلیدى تمدن نوین اسلامى، یا فرایند تمدن سازى نوین اسلامى، معرفى مىکنند:
«ما اگر پیشرفت همهجانبه را به معناى تمدنسازى نوین اسلامى بگیریم... این تمدن نوین، دو بخش دارد: یک بخش، بخش ابزارى است; یک بخش دیگر، بخش متنى و اصلى و اساسى است. به هر دو بخش باید رسید. آن بخش ابزارى چیست؟ بخش ابزارى عبارت است از همین ارزشهایى که ما امروز به عنوان پیشرفت کشور مطرح مىکنیم: علم، اختراع، صنعت، سیاست، اقتصاد، اقتدار سیاسى و نظامى، اعتبار بینالمللى، تبلیغ و ابزارهاى تبلیغ; اینها همه بخش ابزارى تمدن است; وسیله است... اما بخش حقیقى، آن چیزهایى است که متن زندگى ما را تشکیل مىدهد; که همان سبک زندگى است که عرض کردیم. این، بخش حقیقى و اصلى تمدن است; مثل مسألهى خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوى مصرف، نوع خوراک، نوع آشپزى، تفریحات، مسألهى خط، مسألهى زبان، مسألهى کسب و کار، رفتار ما در محل کار، رفتار ما در دانشگاه، رفتار ما در مدرسه، رفتار ما در فعالیت سیاسى، رفتار ما در ورزش، رفتار ما در رسانهاى که در اختیار ماست، رفتار ما با پدر و مادر، رفتار ما با همسر، رفتار ما با فرزند، رفتار ما با رئیس، رفتار ما با مرئوس، رفتار ما با پلیس، رفتار ما با مأمور دولت، سفرهاى ما، نظافت و طهارت ما، رفتار ما با دوست، رفتار ما با دشمن، رفتار ما با بیگانه; اینها آن بخشهاى اصلى تمدن است، که متن زندگى انسان است. رفتار اجتماعى و سبک زندگى، تابع تفسیر ما از سبک زندگى است... . براى ساختن این بخش از تمدن نوین اسلامى (سبک زندگى) به شدت باید ازتقلید پرهیز کرد. »4
بنابراین، سبک زندگى را به شرح زیر مىتوان شناسانید:
منظور از سبک زندگى، راه و روشى نیست که فرد به صورت انفرادى، براى رسیدن به مقاصدش در تنهایى محض و بدون تاثیر و تأثر از جامعه برمىگزیند، بلکه مراد از سبک زندگى نمونه نهادینه شده حاکم بر رفتار افراد، جمع و گروهى از انسانها در بازه و برش زمانى دراز، به منظور محقق کردن هدفهاى پذیرفته شده است. این جمع و گروه، مىتواند یک قوم، ملت، کشور یا کشورها و امت باشد. واهداف ممکن است: اثبات کردن تمایز خود، برآوردن نیازهاى حیاتى، موقعیت ومنزلت اجتماعى یافتن، تکامل و توسعه پیدا کردن و یا هویت یابى آن جمع انسانى در ساختارهاى اجتماعى و فرهنگى در مقیاسهاى ملى و جهانى باشد. سبک و نمونه نیز ترکیبى از اندیشه، باور، هنجارهاى رسمى و غیررسمى و ارزشهاست. و به طور دقیق در این صورت است که سخن گفتن از سبک زندگى غربى و شرقى، اسلامى و لیبرالى، دینى و غیر دینى، مسیحى و یهودى، مدرن وفرامدرن و... معنى مىیابد. و در نتیجه مقایسه و ارزیابى، رقابت و رفاقت، کامیابى و ناکامى، روىآورى و روىبرگردانى درباره آنها جنبه عملى و واقعیت پیدا مىکند.
بنابراین، لایه بیرونى و ظاهرى سبک زندگى، همانا رفتار آدمیان در محیط اجتماعى و زیستى در قالب کار، آموزش، ازدواج وطلاق، تولید، توزیع، مصرف، پوشاک، خوراک، بهداشت، آداب، رسوم و عادات، بدهبستان با دیگران، چگونگى استفاده از منابع و... مىباشد. ولایه درونى و بنیادى سبک زندگى، شناخت و باور درباره انسان، جامعه و جهان و انگیزه عمل بر اساس آن دو(شناخت و باور) است. درباره انسان، جامعه و جهان، سرچشمه شناخت و باور عبارت است از:
* واقعیتهاى عینى زندگى وموقعیت افراد در آن، یعنى محیط.
* ویژگیهاى ژنتیکى.
* اراده و اختیار آدمى که خرد وتجربه، نمودهاى کلیدى آن مىباشد.
* در جوامع دینى و اسلامى، وحى یکى دیگر از سرچشمههاى مهم به شمار مىرود.
به این ترتیب، عوامل ومنابع چهارگانه نامبرده در شکل گیرى سبک زندگى، نقش و سهم برجسته و تعیین کنندهاى دارند و از روى طبیعت، در ارزیابى، پیوند و اثرگذارى سبک زندگى بر توسعه، نمىتوان آنها را نادیده انگاشت.
توسعه و پیشرفت
توسعه را از زوایاى مختلف مىتوان نگریست و انگارههاى گوناگون براى آن ارائه داد. اما در این مقام، براى روشن شدن مراد ما از توسعه، به سه مسأله، یا پرسش مهم، بسنده مىشود:
- چیستى و تعریف توسعه؟
- توسعه چگونه باید باشد و یا توسعه مطلوب کدام است؟
- براى توسعه درمقیاس کلان به چه عناصرى نیاز است؟
معناى توسعه: صاحب نظران، توسعه را گوناگون معنى و تعریف کردهاند:
آمارتیاسن، توسعه را برابر با فراگیرى و گسترش آزادى و یا دستِِکم کلیدى ترین مؤلفه آن را آزادى مىداند.
وى، آزادى را هم به عنوان هدف نهایى توسعه و هم ابزار اساسى آن معرفى مىکند و از سوى دیگر، دامنه آزادى را نیز در ساحَتهاى مختلف )سیاسى، اقتصادى، حقوقى، فرهنگى اجتماعى( مىگستراند:
»بحث بر سر این است که توسعه را مىتوان از منظر وسعت آزادیهاى راستین بشر، که موجبات انبساط خاطر اورا فراهم مىکند نیز، به نظاره نشست. این منظر توسعه; یعنى تأکید بر آزادى بشر با دیدگاههاى تنگى که توسعه را با عناوین ومعیارهایى چون: رشد تولید ملى، افزایش درآمدهاى شخصى، صنعتى شدن، پیشرفتهاى فناورى ویا مدرنیزه شدن مشخص مىکنند، در تضاد است. البته رشد درآمد ناخالص ملى، یا درآمدهاى شخصى را به عنوان ابزارهایى درجهت گسترش آزادیهاى مورد علاقه مردم مىتوان با اهمیت دانست، ولى آزادیها، اجزاى مشخص ومهم دیگرى دارند... مانند تسهیلات آموزشى وبهداشتى، حقوق سیاسى ومدنى، آزادى مشارکت درگفت وگوها وآراء عمومى... آزادیها، نه تنهاهدف غایى توسعهاند، بلکه از ابزارهاى اساسى آن نیز هستند. «5
درباب توسعه، نظریه شومپیتر، از پذیرش بیشترى برخوردار است. وى، توسعه را دگرگونیهاى مداوم، سریع، خود به خود و درون زا، که بر بنیاد نوآورى و اختراع از سوى شخصیتهاى آزاد و خصوصى انجام مىگیرد و فرایند انهدام خلاق را به گونهاى دورانى به وجود مىآورد، مىداند. و رشداقتصادى را دگرگونیهاى تدریجى، آهسته وبلند مدت، که درنتیجه افزایش آرام در نرخ پس اندازها و سرمایه گذارى و جمعیت ایجاد مىشود، معرفى مىکند.6
فریدمن، بین رشد و توسعه، تفاوت مىبیند از این روى، توسعه را فرایند دگرگونیهاى بنیادى و زیربنایى در نظامِ اجتماعى، که نتیجه و برایند روانه و روند آفرینندگى و نوآورى است، تعریف مىکند. و امّا رشد را گسترش سیستم در ساحات گوناگون، بدون پیدایى دگرگونیهاى زیر بنایى مىشناسد.7
جداسازیهاى دیگرى نیز بین رشد وتوسعه بیان گردیده است; رشد، ناظر بر فرایندِ افزایشهاى کمّى اقتصاد، یا کمیتهاى اقتصادى است، بسانِ افزایش درآمد سرانه افراد، درآمد ناخالص ملى، تولید ناخالص ملى، محصول خالص ملى وغیره. و توسعه معطوف به افزودهها، افزایش وگسترش متغییرهاى کیفى اقتصادى است، مانند: ارتقاى کیفیت کالا وخدمات، بهره ورى نیروى کار، مالکیت، هنجارها، فرهنگ وغیره. و یا این که خاستگاه رشد، تنها حوزه اقتصاد است; اما توسعه قلمرو فراتر از اقتصاد، مثل بهداشت، آموزش، سلامت روانى، محیط زیست و... دارد.
بنابراین، توسعه، مفهوم ومعناى واحد وثابت ندارد، بلکه سیّال و شناور است و طیفى از معانى را بازنمایى مىکند و در آن، عناصر و شاخصههاى اقتصادى، هرچند برجسته ومهم است، لکن عوامل و شاخصههاى انسانى، اجتماعى، فرهنگى و زیست محیطى، به مثابه سازههاى تعیین کننده و کلیدى نقش دارد. از این روى، توسعه، ترکیبى از فرایند تغییر وکیفیت زندگى است; یعنى توسعه فرایند تغییر پیوسته و بنیادى بر پایه نوآورى و خلاقیت، به منظور تحقق و دستیابى به عالى ترین سطح کیفیت زندگى، شادابى، شادمانى، رفاه، آسایش، آرامش، عدالت، عزت، امنیت، سلامت، توانایى، اختیار وآزادى، امید به زندگى و برابرى براى همگان است.
چگونگى توسعه خوشایند
توسعه به معناى یاد شده، هنگامى خوشایند است که داراى سه شاخصه باشد: انسانى، پایدار و درون زا.
توسعه انسانى باشد; یعنى در فرایند توسعه، آدم وآدمیت نابود نگردد و انسان درخدمت صنعت، ثروت وقدرت درنیاید، بلکه افزون بر اینها، توسعه درخدمت انسان و ارزشهاى والاى انسانى قرار بگیرد.
توسعه پایدار باشد; یعنى داراى ویژگیهاى زیر باشد:
1. فراگیر و همه جانبه باشد. توسعهاى که تنها در عرصه سیاست دنبال گردد و اقتصاد، بسته و راکد بماند; توسعهاى که کمیتهاى اقتصادى و درمجموع کمیتهاى حیات را فربه بسازد، ولى کیفیتها همچنان لاغر و بىفروغ بماند، توسعهاى که ثروت وسرمایه مالى را افزایش و انباشته بسازد، امّا در برابر، نابرابرى و فقر و بىعدالتى را گسترش بدهد و... ناپایدار خواهد بود.
2. منابع و امکانات، تنها درخدمت یک نسل درنیاید و براى آنها مصرف نگردد، بلکه به گونهاى از آنها بهرهبردارى شود که براى نسلهاى آینده، به خوبى درخور بهره بردارى و استفاده باشد. این کار، هنگامى میسر مىشود که امکانات و منابع، بویژه منابع کمیاب، ملک مشاع براى همه افراد جامعه، بلکه ملک مشاع براى همه انسانها در درازاى حیات بشر، باور شود.
3. در فرایند توسعه، طبیعت و محیط زیست سالم بماند و به گونهاى مورد تعرض قرار نگیرد که هزینه فداى توسعه شود.
امّا این که توسعه درون زا باشد یعنى:
- برآمده و دستاورد نیروى انسانى بومى کشور باشد.
- سرمایه اجتماعى موجود درآن جامعه به حساب آید.
- بر اساس اهداف و ضرورتها و اولویتهاى آن جامعه شکل بگیرد.
نیازهاى توسعه در مقیاس کلان
براى توسعه در مقیاسِ کلان، به عناصر و امورى نیاز است، مانند: تعیین هدف، شکل گیرى سازمانها ونهادها - هنجارهاى رسمى و غیر رسمى - وجود منابع و سیاستهاى مشخص:
هدف: در میان مدت و دراز مدت، طیفى از امور مىتواند هدف توسعه باشد. مانند: افزایش درآمد، فقرزدایى، استقلال اقتصادى، رفاه عمومى، خودکفایى، رسیدن به سطح عالى ازکیفیت زندگى، تعالى و تکامل انسان و... .
سازمانها و نهادها: بانکها ومؤسسههاى پولى و مالى، دانشگاهها ومراکز آموزشى وپژوهشى، پارکهاى علمى و صنعتى و تکنولوژیکى، موسسات خدماتى )فنى، اطلاعاتى، تخصصى، مشاورهاى(، نهادها و تشکلهاى مدنى وصنفى، سازمانها و نهادهاى پرورشى )کارآفرینى، نوآورى، ایده سازى و نظریه پردازى(، نهادهاى امنیتى و قضایى وارزشگذارى.
منابع: دانش و ارزش، تخصص وتعهد، مهارت وتجربه، فرهنگ کار و فعالیت جمعى، اخلاق نقد وانتقاد پذیرى، حقوق معنوى ومالکیت فکرى، انگیزه و اراده و عزم عمومى براى خوب و بهتر بودن، منابع زیر زمینى، جغرافیاى طبیعى و اقلیم مناسب، راهها و بنادر، تنوع و گستردگى حمل ونقل، مدیریت کارآمد و بهره ورى فعالیت، تکنولوژیهاى پیشرفته، مواد اولیه و خام.
سیاستها: سیاستِ باز، بسته یا ترکیبى از هر دو در ساحَتهاى مختلف، صادرات محور، صنعتى محور)صنایع بزرگ، کوچک، دستى(، دانش بنیاد، توسعه کشاورزى، قطبى سازى، مکان مرکزى و... .
استمرار و استوارى چرخه و فرایند توسعه، در گرو حضور و کارکرد سه نوع سرمایه درجامعه است:
- سرمایه انسانى
- سرمایه اجتماعى
- سرمایه مادى - مالى
توسعه، بویژه توسعه مطلوب، به معناى یاد شده دراین نوشتار، سخت نیازمند این سه نوع سرمایه است. اثرگذارى سبک زندگى بر توسعه نیز از طریق فراهم شدن این سه نوع سرمایه اتفاق مىافتد که در ادامه به بررسى آن مىپردازیم.
- مولد توسعه است.
- مانع توسعه است.
- نسبت به توسعه خنثى است.
- زمینه ساز وفراهم آورنده بستربراى توسعه است.
این نوشتار، ناظر به تأثیر تولیدى میان سبک زندگى و توسعه، و نیز نقش بستر سازى سبک زندگى براى توسعه است. براى روشن شدن این نوع نقش و تأثیر سبک زندگى در فرایند توسعه، به بیان سبک زندگىاى مىپردازیم که به تولید و تقویت سه نوع سرمایه مىانجامد که پیشتر گفته شد از عناصر اصلى توسعه است و استمرار و استوارى آن درگرو آنهاست. و مهم تر این که سبب پیوند انداموار و همسوسازى کارکردى آنها مىشود و از این طریق نیز، بر فرایند توسعه وپیشرفت اثر مىگذارد.
1. سبک زندگى و سرمایه انسانى
سرمایه انسانى برساخته دانش و آگاهى، مهارت و تجربه، سلامت و بهداشت است. به تعبیر دیگر، عقلانیت، مهارت و سلامت، سه ستون سرمایه انسانى به شمار مىروند. در هر جامعهاى که شمار بیشترى از افراد دانش بیاموزند و مهارت و فنون گوناگون را فرابگیرند و از سلامت جسمى و روانى برخوردار باشند، آن جامعه داراى سرمایه انسانى بهتر و بیشترى است. براى سبک زندگىاى که زمینه ساز تولید چنین سرمایهاى باشد، ویژگیهاى زیر را مىتوان برشمرد:
11. مدیریت و رهبرى مردم و جامعه حق صالحان باشد و حکومت ساز وکارها و ارزشهایى را درجامعه نهادینه سازد که صالح پرورى و صالح گزینى، اصالت و اولویت یابد و همواره در صدد تأمین و عملى شدن چنین حقى باشد.
12. آزاد اندیشى و خردورزى فردى و جمعى به فرهنگ و هنجار اجتماعى بدل شود و کارها و تلاشهاى سازنده و خلاقانه انسانها مورد حمایت قرار گیرد و به آن ارج و ارزش گذاشته شود. نهادینه سازى این امور، از مؤلفههاى سبک زندگىاى به شمار مىرود که درآن سرمایه انسانى مىشکفد و به بار مىنشیند و در پى آن توسعه و پیشرفت جامعه، به حقیقت مىپیوندد; زیرا در چنین فضایى، ساختار حقوقى، بویژه حقوق مالکیت فکرى ومعنوى، و امنیت فکرى پدید مىآید و در سایه آن، نوآورى و خلاقیت شکوفا مىگردد.
13. با نهادینه سازى این بُعد از فرهنگ اسلامى در جامعه، که بینایى و بیدارى، یا همان بصیرت و صداقت دینى به عنوان قاعده و معیار میان مردمان به کار گرفته شود، سطح و سقف اندیشه و اندیشیدن افزایش مىیابد و ضریب خطا واشتباه کاهش پیدا مىکند و در نتیجه از هزینههاى بى مورد ونابجا کاسته مىشود و مقاومت در رویارویى و مبارزه با بحرانها تقویت مىگردد و این، یعنى ایجاد ظرفیت براى بالندگى افراد جامعه. چرا که بینایى، یعنى درست و به موقع اندیشیدن، درک و فهم درست از محیط بیرونى و پیرامونى به دست آوردن، از منابع، زمینهها و تواناییهاى موجود و یا بالقوه ارزیابى دقیق و روشن و مستمر داشتن و موقعیت آینده و وضعیت پیش روى را در نظر گرفتن.
14. از میان دو نوع بینش در باب انسان، که یکى انسان را موجود شریف، داراى کرامت ذاتى و اکتسابى وحق مند مىداند و به کمک اندیشه و عمل درست و شایسته مىتواند به مقام خلافت الهى در زمین نایل شود و دیگرى، انسان را پست، لئیم، مستوجب عقاب وفاقد هرگونه حق و احترام مىبیند، بینش و نگرش نخست، مبناى سبک زندگى گردد تا برابرى و هم پایه نگرى انسانها، به رویش سرمایه انسانى بینجامد و عامل کلیدى توسعه فراهم شود.
15. توجه به پاکیزگى لباس، بدن، غذا، خانه، شهر، محیط زیست و... و رعایت آنها در زندگى، نشان دهنده سبک زندگىاى است که در آن سلامت و بهداشت به یک هنجار و فرهنگ عمومى تبدیل گردیده است. در چنین فضایى، سرمایه انسانى سالم و با نشاط شکل مىگیرد.
16. در سبک زندگى که مدیریت کردن فرصت، زمان و منابع و کارها و تلاشها، یک اصل و ضرورت حیاتى دانسته مىشود و در عمل نیز پاى بندى نشان داده مىشود، سرمایه انسانى از اعتبار و نقش سازندهاى برخوردار مىگردد.
سرمایه انسانى به معناى یاد شده، و نیز گسترشِ قلمرو اختیار و انتخاب آدمیان، همراه با سلامت فکرى و جسمى، روحى وروانى، افزایش توانایى و فراگیرى دانایى را، مىتوان معناى تأویلى و تطبیقى آیاتى از قرآن دانست که هم از خداى متعال درخواست گردیده و هم از شمار مهمترین رسالتهاى انبیاى الهى بیان شده است:
»رَبَّنَا وَابْعَثْ فِیهِمْ رَسُولا مِنْهُمْ یتْلُوا عَلَیهِمْ آیاتِکَ وَیعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَیزَکِّیهِمْ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیز الْحَکِیم«8
اى پروردگار ما، در میانشان هم از خودشان پیمبرى انگیز، که نشانه تو را بر ایشان برخواند و به آنان کتاب و فرزانگى آموزد و پاکشان کند که تو آن توانمند فرزانهاى.
»لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولا مِنْ أَنْفُسِهِمْ یتْلُو عَلَیهِمْ آیاتِهِ وَیزَکِّیهِمْ وَیعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَإِنْ کَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِى ضَلالً مُبِینً«9
خداوند بر گرویدگان منّت نهاده است که در میانشان هم از خودشان، پیمبرى برانگیخته که نشانههاى او را بر آنان بر مىخواند و پاکشان کند و کتاب و فرزانگى آموزد و هر آینه خودشان پیش از این در گمراهى آشکار بودند.
اسلام، به مثابه روش وسبک زندگى، مدیریت و رهبرى جامعه را حق صالحین مىداند ومردم را عهده دار بر پا داشتن چنین جامعهاى معرفى مىکند وآنها را وارثان واقعى زمین مىخواند:
»وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِى الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الأرْضَ یرِثُهَا عِبَادِى الصَّالِحُونَ«10
و در حقیقت، در زبور پس از تورات نوشتیم که زمین را بندگان شایسته من، به ارث خواهند برد.
واین امر بدان اندازه مهم و حیاتى است که پیامبر الهى، براى استمرار حرکت الهى - اصلاحىاش از آفریدگار هستى فرزندى صالح مىطلبد:
«رَبِّ هَبْ لِى مِنَ الصَّالِحِینَ»11
اى پروردگار من ! مرا }فرزندى{ از شایستگان بخش.
و نیز درخواست مىکند تا او را با انسانهاى صالح همراه کند:
«رَبِّ هَبْ لِى حُکْمًا وَأَلْحِقْنِى بِالصَّالِحِینَ»12
اى پروردگار، مرا دانش بخش و به نیکان بپیوند.
اسلام هر کار و سیاستى که کوشش فکرى و عملى انسان و نیز دستاوردهاى سازنده آن را تباه، ویران و بى ارزش کند، حرام و جرم مىداند:
«وَیا قَوْمِ أَوْفُوا الْمِکْیالَ وَالْمِیزَانَ بِالْقِسْطِ وَلا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیاءَهُمْ وَلا تَعْثَوْا فِى الأرْضِ مُفْسِدِینَ»13
اى مردم من، پیمانه را درست دهید و ترازو را به داد نهید و چیزهاى کسان را کم مشمرید و در زمین، به تباهى مکوشید.
اسلام، دیندارى محققانه مىطلبد، نه مقلدانه ولازمه تحقیق، اعتماد و احترام به خرد وخرد ورزى وآزاد اندیشى است. از این روى، قرآن داستان حضرت ابراهیم(ع) خلیل را بیان مىکند که او پرستش بدون منطق واستدلال را برنمى تابد و مردمى که پرستش کورکورانه دارند و دیندارى شان ازروى عادت و تقلید است و نه تحقیق، مورد نقد و سرزنش قرار مىدهد. و براى شکستن دیندارى مقلدانه واحیاى دیندارى محققانه، با تمام وجود، تلاش مىکند:
»قَالُوا ءَأنْتَ فَعَلْتَ هَذَا بِأَلِهَتِنَا یا إِبْرَاهِیمُ. قَالَ بَلْ فَعَلَهُ کَبِیرُهُمْ هَذَا فَاسْأَلُوهُمْ إِنْ کَانُوا یَنْطِقُونَ فَرَجَعُوا إِلَى أَنْفُسِهِمْ فَقَالُوا إِنَّکُمْ أَنْتُمُ الظَّالِمُونَ. ثُمَّ نُکِسُوا عَلَى رُءُوسِهِمْ لَقَدْ عَلِمْتَ مَا هَؤُلاء یَنْطِقُونَ. قَالَ أَفَتَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لا یَنْفَعُکُمْ شَیئًا وَلا یَضُرُکُمْ. أُفّ ًلَکُمْ وَلِمَا تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَفَلا تَعْقِلُونَ«14
گفتند: اى ابراهیم آیا تو با خدایان ما چنین کردى؟ ابراهیم ]در مقام احتجاج[ گفت: بلکه این کار را بزرگ آنها کرده است، شما از این بتان سؤال کنید اگر سخن مىگویند.
گفتند: البته خود شما ستمکارید ]که این بتان ناتوان و بىاثر را مىپرستید[.
سپس، به خود بازگشتند و همه سر به زیر شدند و گفتند: تو مىدانى که این بتان را نطق و گویایى نیست.
ابراهیم گفت: ]با توجه به این حقیقت[ آیا به جاى خدا چیزهایى را مىپرستید که هیچ سود و زیانى براى شما ندارند. اُف بر شما و بر آن چه به جز خداى یکتا مىپرستید، آیا شما عقل خود را هیچ به کار نمىگیرید.
در قرآن، خداوند به پیامبر(ص) دستور مىدهد تا مردم را با دانایى و بینایى به اسلام فرا بخواند:
»قُلْ هَذِهِ سَبِیلِى أَدْعُوا إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِیرَةً أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِى وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِکِینَ. «15
بگو: این است راه من، که من و هر که پیروىام کرد، با بینایى به سوى خدا مىخوانم و پاکا خداوند. من از انباز آرندگان نِیم.
خداى متعال هرگونه حرکت و کار تخریبى وتبهکارانه که زیست انسانها را به خطر اندازد و در زندگى آنان فساد انگیزد، محکوم مىکند:
»وَإِذَا تَوَلَّى سَعَى فِى الأرْضِ لِیُفْسِدَ فِیهَا وَیُهْلِکَ الْحَرْثَ وَالنَّسْلَ وَاللَّهُ لا یُحِبّ الْفَسَادَ«16
و چون برگردد }یا ریاستى یابد{ کوشش مىکند که در زمین فساد انگیزد و کشت و نسل را نابود سازد، و خداوند تباه کارى را دوست ندارد.
وپیشوایان راستین دین الهى نیز، یکى از ارکان زندگى شایسته، پاک، سالم وبهداشتى را محیط زیست سالم مىدانند. امام صادق(ع) فرمود:
»لا تطیب السکنى الا بثلاث; الهواء الطیب، والماء الغزیر العذب والارض الخواره«17
محل زندگى پاکیزه نمىشود، مگر به سه چیز: هواى پاک، آب گوارا و فراوان، زمین نرم.
دراین حدیث، سه عنصر کلیدى براى محیط زیست پاکیزه بیان شده است: هواى پاک، آب فراوان و زلال وگوارا، زمین حاصل خیز و نرم. این سه عامل سبب زندگى سالم و با نشاط مىشود.
در اسلام، مدیریت زمان و منابع و فرصت، عامل پیشرفت و نماد ظرفیت وتوانایى انسان است. در حدیثى با زبان نمادین، این واقعیت چنین بازگو شده است.
پیامبر(ص) فرمود:
»لیس من یوم یأتى على ابن آدم ]ما من یوم ینشق فجرهُ[ إلاّینادى فیه یا ابن آدم انا خلق جدید، وانا فیما تعمل غدا علیک شهید فاعمل فى خیرا ]فاغتنم منى فانى لا اعود[ أشهد لک به غدا فانى لوقضیت لم ترنى أبدا«18
هر روز سپیده صبح به آدمیان ندا مىدهد که من موجود جدیدى هستم -امروزم مانند دیروزم نیست - و بر رفتار روز شما گواه هستم، پس از من - زمان و فرصت - خوب استفاده کنید وکار خیر انجام بدهیدکه هرگز برگشتى براى من نیست
درحدیث دیگر کسانى که دو روزشان همانند باشد و هیچ تغییر و پیشرفتى نکنند و یا برعکس، به عقب برگردند، زیان دیده، فریب خورده و سزاوار مرگ دانسته شدهاند:
امام صادق(ع) فرمود:
»من تساوى }استوى{ یوماه فهو مغبون... من کان الى النقصان أقرب فالموت خیر له من الحیات. «19
هر که دو روزش مساوى باشد، زیان کار است... هر که به کاستى و پستى گراید، پس به مردن شایسته تر است تا زنده بودن.
2. سبک زندگى و سرمایه اجتماعى
سرمایه اجتماعى، هرچند ریشه در گذشتههاى دور زندگى اجتماعى انسان دارد و لکن به گونه فنى و تخصصى و در قالب ادبیات و مفاهیم جدید، علمى و دانشگاهى، از سال 1970م. وارد گفتمانهاى علمى در حوزه علوم انسانى، مثل اقتصاد، جامعه شناسى، سیاست و مدیریت شد. چهرههایى چونان: گالن لورى اقتصاددان، جاکوب، بوردیو، پاسرون، پرتز، رابرت پوتنام، جیمزکلمن و فرانسس فوکویاما این اصطلاح را به کار بردند و رواج دادند. بویژه بوردیو، کلمن، پاتنام و فوکویاما، در اهمیت و گسترش آن سهم بیشترى دارند.
بانک جهانى، سرمایه اجتماعى را مجموعه عناصرى مىداند که کمیت وکیفیت تعاملات اجتماعى را ارتقاء مىدهد.20
پاتنام، سرمایه اجتماعى را از طریق مؤلفههاى معرفتى - اعتماد و ارزشها و عناصر ساختارى و روابط ومشارکت - به تصویر درآورده است و آن را مجموعهاى از هنجارها و ارزشها و شبکههاى ارتباطى مىداند که کنش جمعى و همکارى اجتماعى جهت دستیابى به منافع دو سویه کنش گران را تسهیل مىکند وکارایى جامعه را بهبود مىبخشد.21
فوکویاما، که سرمایه اجتماعى را در گستره بزرگ اجتماع مطرح کرده است، آن را مجموعهاى از ارزشها و هنجارهاى غیر رسمى و خاصى مىداند که همکارى و تعامل اجتماعى را میان افراد جامعه تقویت و بر مىانگیزد.22
نانسى برونى و توماس بوسیرت، سرمایه اجتماعى را به گونه فردى و اجتماعى ارائه مىکنند. در گونه فردى، سرمایه اجتماعى را وسیله و منبع فعّالى مىدانند که امکان دسترسى شخص را به منابع دیگر فراهم مىسازد و او را در افزایش و بالابردن سلامت و تکامل شخصیت یارى مىرساند. و در گونه اجتماعى، سرمایه اجتماعى را منبع و وسیله درهم تنیده و به هم پیوستهاى مىدانند که افراد را توانا مىسازد تا با به کارگرفتن منظم و سازمان یافته آن، به اهداف جمعى و اجتماعى برسند; طورى که در نبود چنین منبع و وسیلهاى، دستیابى به چنان اهداف جمعى ممکن نیست.23
از مجموعه تصاویر ارائه شده در باب این مفهوم، به این رهیافت مىرسیم که مقصود از سرمایه اجتماعى، شبکهاى درهم تنیده از پیوندها، ارزشها، رفتارها، باورها و هنجارهایى است که آستانه و اندازه همکارى و همبستگى را در میان افراد افزایش بخشد و توانایى جمعى جامعه را در استفاده از منابع و تواناییها در راستاى رسیدن و تحقق اهداف مشترک تولید، تقویت و توسعه دهد. بنابراین، سرمایه اجتماعى از ویژگیهاى پیوند و اثرگذاریها و اثرپذیریهاى انسانى است و در فرایند زندگى اجتماعى رویش مىیابد.
سبک زندگى برساخته و تابع مجموعهاى از هنجارها، ارزشها، قواعد و اصول حاکم بر رفتار و مناسبات انسانهاست. آن دسته از اصول و قواعد و ارزشهایى که به تولید، تقویت، گسترش و حمایت سرمایه اجتماعى در مقیاس بزرگ مىانجامد، این گونه مىتوان برشمرد:
- تعاون بر خیر و خوبیها و پیشى گرفتن جهت تحقق و نهادینه سازى آنها.
- خوشبین بودن نسبت به دیگران، نیک وخوب پنداشتن آنان، مگر این که خلاف آن ثابت گردد.
- حرمت ضرر و آسیب رساندن به دیگران.
- باور و عمل به رفق، مدارا و دیگرپذیرى.
- احترام و اعتماد به خرد جمعى ونهادینه سازى مشورت.
- اصل بر براءت و بى گناهى و جرم زدایى انسان است، مگر این که خلاف آن ثابت شود.
- اصل و قاعده بودن مشارکت و مسؤولیت پذیرى در حیات اقتصادى، اجتماعى، سیاسى و فرهنگى.
- رعایت حرمت و زشتى قذف، غیبت، سخن چینى، اشاعه عیوب و فحشا، تهمت، خیانت، غش و... .
- اعتدال به مثابه ارزش و روش حاکم بر اعمال و افکار.
- نوع دوستى و ایثار و محبت به یکدیگر.
در متون اسلامى، به این اصول و ارزشها بسیار توجه و تأکید شده است. انسا ن مسلمان در مقام زندگى به لحاظ فقهى و تکلیفى و یا به جهت اخلاقى موظف است روشى در زندگى برگزیند که به مجموعه ارزشها و اصول یاد شده برسد.
پیامبر خدا، براى کسانى که خالصانه و از روى باور و علم، خیر وخوبى را براى دیگران بخواهند، بهشت را ضمانت مىکند:
»مَنْ یضْمَنْ لِى خَمْساً أَضْمَنْ لَهُ الْجَنَّةَ قیل وَ مَا هِى یا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ النَّصِیحَةُ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ النَّصِیحَةُ لِرَسُولِهِ وَ النَّصِیحَةُ لِکِتَابِ اللَّهِ وَ النَّصِیحَةُ لِدِینِ اللَّهِ وَ النَّصِیحَةُ لِجَمَاعَةِ الْمُسْلِمِینَ«24
هرکس به پنج چیز پاى بند باشد من بهشت را براى او پایندانم. گفته شد: آن پنچ چیز کدام است؟ فرمود: خیرخواهى براى خدا، براى رسول خدا، براى کتاب خدا و براى دین خدا و براى همه مسلمانان.
و نیز یادآور مىشود، خیرخواهى براى تمام انسانها، نشان و نمودى از عقلانیت و خردمندى است:
»رَأْسُ الْعَقْلِ... و اصْطِنَاعُ الْخَیرِ إِلَى کُلِّ بَرًّ وَ فَاجِرً«25
نهایت عقل... و نیکى کردن به هر آدمى، خوب، یا بد است.
پیامبر(ص) در وصیتى به على(ع) فرمود:
»یا عَلِى سَیدُ الْأَعْمَالِ ثَلَاثُ خِصَالً إِنْصَافُکَ النَّاسَ مِنْ نَفْسِکَ وَ مُوَاسَاتُکَ الْأَخَ فِى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ ذِکْرُکَ اللَّهَ تَعَالَى عَلَى کُلِّ حَالً«26
یا على! بهترین رفتار و کردار سه چیز است: عدالت و انصاف با مردم، همیارى و مشارکت با برادران، به خاطر خدا و یاد خداوند در تمامى حالتها.
پیامبر(ص) عزت، قدرت، پیشرفت و ماندگارى جامعه و مردم را درگرو اعتماد و محبت به یکدیگر، امانتدارى، دورى از خیانت و جرم وگناه، احترام به دیگران و دیگرپذیرى و رعایت ارزشهاى اسلامى مىداند. و براى جامعه و مردمى که چنین ارزشهایى را باور ندارند و بدانها عمل نمىکنند، فقر، ناامنى و ذلت پیش بینى مىنماید:
»لَا تَزَالُ أُمَّتِى بِخَیرً مَا تَحَابّوا وَ تَهَادَوْا وَ أَدَّوُا الْأَمَانَةَ وَ اجْتَنَبُوا الْحَرَامَ وَ قَّرَوُا الضَّیفَ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ فَإِذَا لَمْ یفْعَلُوا ذَلِکَ ابْتُلُوا بِالْقَحْطِ وَ السِّنِینَ«27
امت من همیشه برنیکىاند، تا آن گاه که به یکدیگر مهر بورزند و هدیه بدهند و امانت دار باشند و از حرام بپرهیزند و میهمان را گرامى بدارند و نماز به پاى دارند و زکات بپردازند. پس اگر چنین نکنند، به قحطى و سختى گرفتار مىشوند.
هرگاه در پیوندهاى انسانى، بدگمانى حاکم باشد، در نتیجه، اعتماد و اطمینان میان آدمها، بى فروغ مىگردد و کردار و افکار یکدیگر را به بدترین صورت باطل و نادرست، تأویل و تفسیر مىنمایند. اما اگر به یکدیگر خوش گمان باشند، کردار، رفتار و افکار در فرایند داد و ستدها و پیوندها بر مبناى صحت و درستى گذاشته مىشود و سیاست جرم زدایى در زندگى حاکم مىگردد و در نهایت، اعتماد و سرمایه اجتماعى در جامعه تقویت و توسعه مىیابد.
اسلام، سبک زندگى در پیوندهاى اجتماعى میان انسانها را بر حسن ظن و درستى و صحت اعمال و رفتار و افکار یکدیگر گذاشته است.
على(ع) فرمود:
»ضَع أمرَأخیکَ على أحسنِه«28
کار دیگران را به بهترین وجهاش حمل کن.
امام صادق(ع) بدگمانى و تهمت زدن به دیگران را سبب نابودى دین و زندگى معرفى مىکند و خوش بینى به دیگران را عنصر سبک زندگى اسلامى مىداند:
»لاتَظُنَّنَّ بکلمةً خرجَت مِن أخیک سُوءًا و أنت تجِد لها فى الخیر سبیلا«29
هیچ گاه به سخنى که از دهان برادرت بیرون آید، گمان بد مبر، در صورتى که براى آن سخن مَحمِل خوبى مىیابى.
»اذَا أتّهمَ المومنُ أخاهُ أنماثَ الایمان مِن قلبه کما ینماثُ المِلح فى الماء.«30
همین که مؤمن، به برادر دینى خود تهمت زند، ایمان از دلش زدوده شود، بسان نمک در آب.
محمد بن فضیل مىگوید: به امام کاظم(ع)، گفتم: فدایت شوم! سخنى و مطلبى از برادرى دینى به من مىرسد که برایم ناخوشایند است و از او مىپرسم، انکار مىکند، با این که گروهى مورد اعتماد آن سخن را از وى، نقل کردهاند؟
امام فرمود:
»کذِّب سَمعَک و بصَرَکَ عن أخیک، فان شَهدک عندکَ خمسوُن قَسامةً و قال، لک قولاً فصَدِّقه وکذِّبهم... «31
گوش و چشم خود را درمورد برادر دینى خویش تکذیب کن. اگر نزد تو پنجاه نفر شهادت بدهند و سوگند یاد کنند و موضوعى را بگویند، گفته برادر دینى خود را راست بدان و آنان را تکذیب کن.
خداوند متعال، انسان را از بدگمانى، تهمت زدن و غیبت نمودن از یکدیگر بازداشته است:
»یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمُ وَلا تَجَسَّسُوا وَلا یغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضًا... «32
اى کسانى که گرویدهاید، از بسى گمانها دورى کنید که برخى گمانها، گناه است. در کار کسان جستوجو مکنید. در پى یکدیگر، بد مگویید.
در موارد بسیارى از قرآن، باورمندان و گرویدگان، به گفتار نیک و رفتار پسندیده سفارش شدهاند.33 و در تفسیر: »... وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا«34 آمده است که مراد حسن معاشرت با مردم است:
»ما عنِ التّفسیرِ العسکرى علیه السلام أنّ معناهُ عامِلوهُم بخُلقً جَمیل. «35
در تفسیر امام حسن عسکرى(ع) معناى آیه، کردار نیکو و خوش رفتارى بیان شده است.
در پیش گرفتن راه میانه و پرهیز از زیاده روى و کم روى، اعتماد واحترام به خرد جمعى، رفق و مدارا با دیگران، مشورت ومشارکت مردم در امور، از جمله ویژگیهایى است که در سبک زندگى اسلامى مورد سفارش قرآن و معصومین(ع) قرار گرفته است، از جمله:
»وَکَذَلِکَ جَعَلْنَاکُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِتَکُونُوا شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ وَیکُونَ الرَّسُولُ عَلَیکُمْ شَهِیدًا«36
و همان گونه } که شما را به راه راست هدایت کردیم { شما را امتى میانه قرار دادیم تا } در ایمان، عمل، درستى و راستى { بر مردم گواه باشید و پیامبر هم گواه بر شما باشد.
پبامبر(ص) مدارا با مردم را رسالت الهى انبیاء دانسته است:
»إِنَّا أُمِرْنَا مَعَاشِرَ الْأَنْبِیأِ بِمُدَارَاةِ النَّاسِ کَمَا أُمِرْنَا بِأَدَأِ الْفَرَائِضِ«37
ما گروه پیامبران همان گونه که به انجام واجبات امر شدیم، دستور داریم که با مردمان مدارا کنیم.
امام صادق(ع) از پیامبر(ص) نقل فرمود:
»أَعْقَلُ النَّاسِ أَشَدّهُمْ مُدَارَاةً لِلنَّاسِ«38
عاقل ترین مردمان کسى است که با دیگران بیشتر مدارا کند.
على(ع) مشورت با مردم، که لازمهاش مشارکت آنان درامور است، امان از شکست وآسیب مىداند:
»مَا عَطِبَ امْرُؤ اسْتَشَار«39
آن که از دیگران مشورت بگیرد، زیان و آسیب نمىبیند.
دستاورد و کارکرد رهنمودها و قواعد یاد شده براى جامعهاى که به آنها پاى بندى نشان دهد، عبارت است از:
- تسهیل و تسریع در پیوندهاى اجتماعى.
- گسترش یافتن قلمرو و شعاع اثرگذاریهاى دوسویه و روابط اجتماعى و برداشته شدن مرزهایى مثل زبان، نژاد، قوم، رنگ، جغرافیا، مذهب و...
- دسترسى همگان به منابع زیستى و اجتماعى.
- نهادینه شدن اخلاق و فرهنگ کار جمعى میان افراد جامعه.
بى گمان، در پرتو این رهنمودها و قواعد و شکلگیرى سبک زندگى بر اساس آنها، سرمایه اجتماعى با ویژگیهاى یاد شده از مرحله شکل گیرى به مرحله بازدهى و ثمر آفرینى مىرسد و توانایى جمعى جامعه براى رسیدن به اهداف مشترک افزایش مىیابد و در نتیجه، توسعه و پیشرفت جامعه ممکن وعملى مىگردد.
3. سبک زندگى و سرمایه مالى - مادى
در سبکهاى زندگىاى که اصل بر سود جویى و رفاه طلبى است و حتى نابودى و تخریب سرمایههاى مالى - مادى مانند: خراب کردن طبیعت، آلودهسازى هوا و محیط زیست، اسراف و... مورد غفلت قرار مىگیرد، و یا در سبکى که اگر چه به ظاهر چنین اتفاقى نمىافتد، ولى در دراز مدت به سبب بهره بردارى نکردن، نبود مراقبت و محافظت و عدم استفاده بهینه، تباهى و ویرانى سرمایهها را در پى دارد; زیرا وقتى سرمایههاى مالى - مادى براى نسل کنونى و آینده جامعه بازدهى سازندهاى نداشته باشد و به تدریج خراب وناکارآمد مىگردد. سبکهایى که در آنها رهبانیت، فقر و تهى دستى، مذمت دنیا و روى گردانى از مواهب دنیوى، تنبلى و تقدیر گرایى و... ترویج مىشود، توسعه و پیشرفتِ همه جانبه، هرگز به دست نمىآید.
امّا در سبک زندگى اسلامى، هیچ یک از این پیامدهاى منفى وجود ندارد، بلکه به سرمایههاى مالى و مادى به عنوان موهبتهاى الهى توجه مىشود. در آموزههاى اسلامى، انسانها به استفاده بهینه از هر نوع سرمایهاى که براى پیشرفت زندگى نیاز است، سفارش شدهاند. و از این نگاه، مؤلفههاى سبک زندگى اسلامى را مىتوان در موارد زیر جستوجو کرد:
1. تلاش مستمر و پیوسته در دنیا به انسان شخصیت مىبخشد، منزلت اجتماعى او را تعیین مىکند ومبناى مالکیت است.
2. هرنوع کار و تلاشى پسندیده و روا نیست، بلکه تلاش و کار، بایستى:
نخست آن که، بهره ورانه باشد. کارى که بهره ورى نداشته باشد، لغو و عبث به شمار مىآید.
دو دیگر، از روى وجدان کارى انجام شود.
سه دیگر، کار سالم وسازنده و حلال باشد.
چهار دیگر، در جهت خیر رساندن به دیگران و در اصطلاح اقتصادى، کار آفرین باشد.
پنج دیگر، نوآورى و خلاقیت در آن ظهور و نمود داشته باشد.
شش دیگر، تابع اصل جلب منفعت ومصلحت و دفع مفسده باشد.
این که جلب منفعت اولى از دفع مفسده است و یا برعکس، نظر به موارد و قلمروها متفاوت مىگردد.
3. حرام بودن دزدى، کلاهبردارى، پولشویى، غصب و سوء استفاده از اموال و داراییهاى عمومى.
4. امانت دار بودن و پرهیز از هر نوع خیانت اقتصادى.
5. سخت کوشى و داشتن انگیزه موفقیت و پیشرفت.
6. پرهیز از اسراف وتبذیر، نکوهش فقر ونادارى، حمایت از رفاه وآسایش، مدح دنیا و این که زندگى دنیا عامل و بستر رسیدن به حیات طیبه است.
آموزههاى زیر، این مؤلفهها را الهام مىکند:
»وَلا تَأْکُلُوا أَمْوَالَکُمْ بَینَکُمْ بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُوا بِهَا إِلَى الْحُکَّامِ لِتَأْکُلُوا فَرِیقًا مِنْ أَمْوَالِ النَّاسِ بِالإثْمِ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ«40
اموال وداراییهاىتان را بین خویش به گونه باطل و غیر قانونى نخورید و تصرف نکنید و آن را به حکام وقضات ندهید)رشوه( تا بتوانید اموال دیگران را به ناحق بخورید درحالى که مىدانید.
»کُلُوا مِنْ طَیّبَاتِ مَا رَزَقْنَاکُمْ وَلا تَطْغَوْا فِیهِ فَیحِلَّ عَلَیکُمْ غَضَبِى وَمَنْ یَحْلِلْ عَلَیهِ غَضَبِى فَقَدْ هَوَى«41
از چیزهاى پاکیزه که شما را روزى دادهایم بخورید و از حد مگذرانید، تا مباد خشم من به شما رسد، که هر کس که خشم من به او برسد در آتش افتد.
بنابراین، تولید ثروت و دارایى از هر راه و با هر نوع تلاشى روا نیست، بلکه براى به دست آوردن سرمایه باید راههاى حلال و پاکیزه پیموده شود.
رسول خدا(ص) فرمود:
»مَن اکتسب مِن حیثُ شاء و لایبالى، أدخلَه اللهُ تعالى النار مِن اى بابً کان و لایبالى«42
خداوند کسى را که با هر روشى و از هر منبعى کسب درآمد وثروت کند و به پاکیزه و ناپاک بودن، حلال و حرام بودن آن توجه نداشته باشد، بى هیچ ملاحظهاى و از هر درى او را داخل جهنم مىکند.
گفت وگوى حضرت ابراهیم با آذر و دعوت او به سوى توحید، بسى آموزنده است. حضرت ابراهیم از آذر مىخواهد که از روى بینایى و آگاهى، دینى را برگزیند. از باورها، اندیشهها و تلاشهایى که بهرهورى )به معناى فراگیر و نه تنها اقتصادى( ندارد، دورى گزیند، چون بى فایده است. و با همین منطق، نادرستى بت پرستى را به او مىنمایاند:
»إِذْ قَالَ لأبِیهِ یا أَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ مَا لا یَسْمَعُ وَلا یُبْصِرُ وَلا یغْنِى عَنْکَ شَیئًا«43
آن گاه که به پدرش× گفت: اى پدر، چرا چیزى را که نه مىشنود و نه مىبیند و نه هیچ نیازى از تو بر مىآورد، مىپرستى.
خداوند اسراف وتبذیر، کوتاهى و زیادهروى در استفاده از منابع و ثروتهاى عمومى را عامل شکست و در مقابل بهره ورى اعتدالى و استفاده درست وکارآمد را ضامن دوام سرمایه و عامل پیشرفت جامعه معرفى مىکند:
»َوالَّذِینَ إِذَا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَلَمْ یَقْتُرُوا وَکَانَ بَینَ ذَلِکَ قَوَامًا«44
و کسانىاند که چون انفاق کنند، فزون کارى نکنند و یا سخت نگیرند و کارشان میانه این و آن است.
پیامبر(ص) استفاده و بهره ورى سالم و سازنده از منابع ومواهب زیستى و طبیعى را سفارش مىفرماید:
»کلوا و اشربوا و ألبسوا وتصدّقوا من غیر إسراف و لامخیلة«45
بخورید و بنوشید و بپوشید و صدقه بدهید، بدون اسراف و تکبر.
على(ع) دنیا وآخرت را در پیوند با یکدیگر بیان مىکند و تلاش براى بهره مندى از زندگى آباد و با آسایش را برابر با آبادانى و آسایش حیات اُخروى مىداند. از این روى، کسانى را که براى سلامت و آبادانى این دنیا تلاش نورزند، از بهرهمندیهاى آخرت نیز ناتوان مىداند:
»إنّى لأبغضُ الرّجلَ یکون کَسلانَ مِن أمر دُنیاهُ لأنه إذا کان کسلانَ مِن أمر دنیاهُ فهو عن أمر آخرتِه أکسل«46
من خشمگینام از مردى که در کار دنیا سست باشد; زیرا چنین مردى در کار آخرتش سست تر خواهد بود.
در سیره معصومان و پیشوایان دینى، دقت، استوارى و استحکام در کارها و در امور کوچک و بزرگ، یک هنجار و قاعده است:
از امام صادق (ع) روایت شده است:
به پیامبر (ص) خبر دادند که سعد بن معاذ چشم از دنیا فرو بسته است. رسول خدا (ص) برخاست و اصحاب نیز همراه آن حضرت برخاستند. حضرت دستور داد سعد را بشویند. چون سعد را شستند و حنوط کردند و کفن پوشاندند و در تابوت نهادند، رسول خدا (ص) پاى برهنه و بدون ردا، در پى او به راه افتاد و گاه سوى راست تابوت و گاه سوى چپ تابوت را مىگرفت تا به قبرستان رسیدند.
پس از کندن قبر، پیامبر (ص) خود داخل قبر شد و لحد را چید و آن را با گل محکم کرد و پیوسته مىفرمود: سنگ بدهید! گل بدهید! میان خشتها را محکم مىکرد. چون فارغ شد و بر قبر خاک ریخت، فرمود:
»إنى لَأعلمُ انّه سیبلى و یصِل الیهِ البلاء و لکن الله یحب عبداً اذا عمل عملا احکمَه.«47
بدرستى مىدانم که این قبر به زودى فرسوده مىگردد و از هم مىپاشد; ولى خدا دوست مىدارد که وقتى بندهاى کارى را انجام مىدهد، آن را محکم و استوار نماید.
پیامبر(ص)در هنگام دفن فرزند خردسالش نیز همین کار را انجام داد و همین سخن را براى اصحاب بیان کرد.48
در اسلام، با ارزش ترین سرمایه، استعدادها و ظرفیتهایى است که در اختیار انسان قرار گرفته است. و باید براى خدمت و نیکى و در راه درست به کار گرفته شود. این واقعیت را پیامبر(ص) در وصیت به ابوذر بیان فرمود:
»کُن على عُمرِک اشحّ مِنک على درهمِک و دینارِک. «49
بر عمر خود، بخیل تر و سخت تر باش از درهم و دینارت.
على (ع) فرمود:
»خذ من نفسک لنفسک و تزود من یومک لغدک و اغتنم عفو الزمان و انتهز فرصة الامکان«50
از نفس خود براى به دست آوردن چیزهایى که به سودت است بهره گیر، از امروز براى فردایت توشه برگیر و بخشش روزگار را غنیمت بشمار و از فرصتها، بهترین و پرسود ترین استفاده را بکن.
امام صادق (ع) مىفرماید: روزى پدرم امام محمد باقر (ع) ما را فراخواند و در ضمن سفارشهایى فرمود:
»... و إن دَعاکُم بعض قومِکم الى أمرً ضررُهُ علیکم اکثر مِن نفعِه له فلا تُجیبوُه«51
و هرگاه جمعى شما را به سوى کارى فراخوانند که زیانش براى شما بیشتر از سود آ ن است، نپذیرید.
پیداست که با ایجاد بینش و فرهنگ استفاده بهینه از منابع مالى و مادى، گام بزرگى براى فراهم شدن سرمایه مادى - مالى برداشته مىشود و در پى آن یکى از عوامل مهم توسعه سامان مىگیرد.
سبک زندگى و هم سویى کارکردى سرمایهها
چنان که پیش تر بیان شد، سرمایههاى سه گانه: انسانى، اجتماعى و مادى - مالى، به گونه جداگانه و بریده و بیگانه از هم به توسعه وپیشرفت نمىانجامند، بلکه باید کارکردى هماهنگ و ارگانیکى داشته باشند. این مهم، هنگامى واقعیت بیرونى و عینى مىیابد که در سبک زندگى حاکم بر جامعه، آموزهها و عوامل زیر به مثابه هنجارها و ارزشهاى اجتماعى نهادینه بشود:
1. عدالت به عنوان مبنى و مقصد فعالیت آدمى در زندگى باشد; زیرا درسایه عدالت است که امور در جایگاه شایسته و بایسته قرار گرفته و کارکردهاى متناسب مىیابند. از جمله این که انسانها آن چه براى خویش مىخواهند، براى دیگران نیز بخواهند و چیزى را که براى خویش سزاوار نبینند براى دیگران نیز نخواهند. نتیجه طبیعى چنین ایستار و فضایى آن است که سرمایههاى یاد شده کارکرد هماهنگ بیابد. اما اگر عدالت مبنى و مقصد نباشد، چه بسا در عمل، یک سرمایه رشد کند و دیگرى از رشد باز ماند و یا این که یکى براى دیگرى بازدارندگى پدید آورد و یا در جهت رشد خود به خدمت بگیرد.
2. این بینش بر جامعه حاکم باشد که سرمایهها و تمامى عوامل و منابعى که در فرایند توسعه نقش دارند، در خدمت انسان قرار گیرد، نه این که انسان خادم آنها گردد. در این صورت، هماهنگى کارکردى و پیوند ارگانیکى میان سرمایههاى سه گانه پدید خواهد آمد.
3. عامل دیگرى که در پدیدآورى هم سویى و ارتباط کارکردى بین سرمایهها، بویژه درجامعه دینى نقش بسزا و تعیین کننده مىتواند داشته باشد، سرمایه دینى و اخلاقى است. البته دینى مانند اسلام که دنیا و آخرت، مادیت ومعنویت را با هم و کامل کننده یکدیگر مىداند و به جهان و انسان نگاه فراگیر وچند سویه دارد و انسان را موجود چند ساحَتى مىبیند.
4. برابرى، عامل دیگر براى کارکرد هماهنگ سرمایههاست. برابرى، در دو معنى و دو انگاره:
41. برابرى، به این معنى که همگان به منابع کمیاب حیاتى و اجتماعى دستیابى داشته باشند و این منابع در اختیار اشخاص معیّن و خاصى قرار نگیرد.
42. برابرى، به معناى این که رسیدن به تکامل و رشد، نه از طریق تنازع و بقاى اقوى، بلکه برایند همیارى و مشارکت و هم پایه نگرى انسانها باشد.
وقتى سبک زندگى اجتماعى، بر بنیاد چنین برابرى استوار گردد، سرمایه اجتماعى، انسانى و مالى - مادى به گونهاى توأمان عمل مىکند.
برآوردن حقوق آدمیان نیز یکى از مؤلفههاى ساختارى وکارکردى عدالت به شمار مىرود، به گونهاى که در نبود پایندان و اهرمى براى برآوردن حقوق آدمیان، عدالت به حقیقت نمىپیوندد; از این روى، پیامبر(ص) قیام علیه حاکمى که حقوق انسانها را پایمال مىکند، جایز مىشمارد:
امام رضا(ع) از پیامبر(ص) روایت مىکند:
»مَن جأئکم یرید ان یفرِّقَ الجَماعةَ و یغصَبَ الامةَ امرَها، ویتولّى مِن غیر مشورةً فَاقتلوُه فانّ الله قد أَذِن ذلک. «52
کسى که به سوى شما بیاید و بخواهد میان امت تفرقه بیفکند و امر جامعه را غاصبانه از روى استبداد و بدون مشورت به دست گیرد، او را بکشید; زیرا خدا بدان اذن داده است.
در این حدیث واژه »أمرها« به معناى حقوق مردم است; زیرا در زبان و فرهنگ دینى، این واژه به معناى حق و حقوق آمده است; بویژه هنگامى که با واژه »غصب« به کار رفته شود. در این صورت، یکى از مصداقهاى روشن و یا قدر متیقن آن است.
پیامبر(ص) پاسداشت حقوق مردم را براى همیشه از حاکمان خواسته است، حتى در سخت ترین شرایط:
عبدالله بن مسعود مىگوید: پیامبر(ص) فرمود:
»انّها سَتکون بَعدى أُثرَةُ و أمورُ تَنکرِونها. قالوُا یا رسولَ الله کیف تَأمر مَن أدرَک مِنّا ذلک. قال: تودّونَ الحقّ الذى علَیکم و تَسألونَ الله الذى لکُم. «53
به راستى پس از من مسائلى اتفاق خواهد افتاد که مورد انکار شماست. گفتند: یا رسول الله! چه مىفرمایید براى کسى از ما که در آن زمان باشد. فرمود: حقى که برعهده شماست ادا کنید و آن چه از جانب خدا براى شما مقرر شده است، از خدا بخواهید.
همسویى سرمایههاى یاد شده در سیره عملى و فکرى پیامبر(ص) به روشنى نمود دارد. چنانکه مىبینیم پیامبر(ص) سخت به گسترش و برآوردن فراگیر حقوق، حتى نسبت به دشمنان پاى بند است; زیرا حق و عدالت، دوست و دشمن، مسلمان وکافر نمىشناسد و با همه نسبت یکسان دارد.
پیامبر (ص) درباره ویژگیهاى انسان مؤمن فرمود:
»... و لایرد الحق مِن عدوِّه، لایتعلَّمُ الا لیعلَم، ولایعلَمُ الا لیعمَل، ... و إن سلَکَ مع اهلِ الدنیا کان أکیسَهم و ان سلَک مع اهلِ الاخره کان أورَعَهم. «54
] مومن[... و حق را حتى از دشمن خود رد نکند. علم نمىآموزد، مگر براى دانستن، نمىداند مگر آن که به کار بندد... و اگر با اهل دنیا باشد، زیرک ترین است و اگر با اهل آخرت باشد، با ورع ترین است.
در این سخن، پیامبر (ص) پذیرفتن حق، حتى اگر از سوى دشمن باشد، و نیز توأمان بودن بیدارى و بینایى، خرد ورزى و تعهد، علم و عمل، و دنیا وآخرت را از ویژگیهاى انسان مؤمن دانسته است.
همچنین، آن گرامى، سرمایه انسانى را بدون همراه شدن با سرمایه اجتماعى، عامل پیشرفت و آرامش وگستراندن خیر در جامعه نمىداند:
»المؤمن إذا جهل حقوق إخوانه فإنه یفوّت ثواب حقوقهم فکان کالعطشان یحضره الماء البارد فلم یشرب حتّى طغا و بمنزلة ذى الحواسّ الصّحیحة لم یستعمل شیئاً منها لدفع مکروه و لا لانتفاع محبوب فإذا هو سلیبُ کلّ نعمة مبتلى بکلّ آفة. «55
»مؤمنى که حقوق دیگران را نداند، همانا حقوق آنان را از بین مىبرد. چنین شخصى تشنهاى را ماند که آب گواراى سرد در اختیارش است و نمىنوشد، تا این که سرکشى مىکند. ونیز همین آدم مانند فردى است که تمامى حواس و نیروهایش سالم است، ولى از آنها در جهت کنار زدن زیانها و فراهم سازى نیکیها و خوبیها استفاده نمىکند. پس چنین شخصى در این حالت ازبین برنده وباز دارنده هر خوبى، خیر و نعمتى و مبتلا کننده جامعه به هر گونه آفت وآسیبى است.
ونیز پیامبر(ص) فرمود:
»مَن طلبَ الدنیا حلالاُ استعفافا عن المسألةِ و سعیاً على عیاله و تعطّفاً على جارِه لقِى الله تعالى و وجهُه کالقمَر لیلةِ البَدر. «56
آن که روزى حلال بجوید تا از دیگران درخواست نکند، و تلاش براى تأمین زندگىاش باشد، و به همسایهاش رسیدگى کند، خدا را ملاقات مىکند در حالى که سیمایى همانند ماه بدر دارد.
على(ع) هنگامى که عدالت را با گونههاى دیگر آن مقایسه مىکند، مانند جود و بخشش، رفتار عادلانه را در جایگاه برتر و بهتر مىنشاند و ارزش آن را بیشتر مىداند. چون برآوردن و گسترش حقوق و ایجاد برابرى در جامعه و نیز قرارگرفتن سرمایههاى سه گانه در مسیر خدمت به انسان، با عدالت محقق مىشود. به عبارت دیگر، تنها در سایه عدالت است که:
1. هرچیزى در جایگاه و موقعیت خودش قرار مىگیرد. ولى رفتارهاى غیر عادلانه، حتى اگر مانند سخاوت و بخشش باشد، چون سبب مىگردد تا امور در جایگاه شایسته خویش قرار نگیرد، آن سان که باید و شاید کارایى پیدا نمىکند.
2. با عدالت ورزى، امتیازات و مسؤولیتها و شایستگیها براى همگان تأمین مىشود.
3. برابرى در ابعاد و سیماى کاملاش ملموس ومحسوس مىگردد.
على(ع) فرمود:
»العَدلُ یَضَع الامورَ مَواضعَها و الجوُد یُخرجُها مِن جهَتِها. العدلُ سائسُ عام و الجوُد عارضُ خاصّ، فَالعدلُ أشرفُهُما وأفضلُهُما«57
عدالت، کار بدان جا مىنهد که باید و بخشش آن را برون نماید. عدالت، تدبیر کنندهاى است، به سود همگان و بخشش به سود خاصگان. پس عدل، شریفتر و با فضیلتتر است.
على(ع) وقتى با غالب بن صعصعه، روبهرو شد، در گفت و گویى که میانشان رفت، فرمود:
»ما فعَلتْ إبلُکَ الکثیرةُ؟ قال: ذَعذَعَتها الحقوقُ یا امیرالمومنین. فقال علیه السلام: ذلک أحمَدُ سُبُلِها«58
شتران بسیارت چه شدهاند؟ گفت: اى امیر مؤمنان، پرداخت حقوق، آنها را پراکنده ساخت. امام(ع) فرمود: این بهترین راه مصرف آن بود.
نتیجه
اگر سبک زندگى، با ویژگیهایى که در آموزههاى اسلامى بیان شده است، در جامعه نهادینه شود، سرمایههاى سه گانه: انسانى، اجتماعى، و مالى - مادى شکوفا مىگردد و زمینه لازم براى شکل گیرى مراحل گوناگون توسعه، بویژه فراهم آمدن منابع و امکانات براى توسعه، پدید مىآید و در نتیجه فرایند توسعه و پیشرفت عمق و سرعت مىگیرد. از این روى، سبک زندگى نقش مهم و بنیادینى در پیشرفت جامعه ایفاء مىکند.